مقدمه: اوایل گزارش برگ برنده درباره این گفتیم که تعداد مبتلایان آلزایمر در آمریکا رو به رشده و برای همین دارویی که وعده کنترل عوارضش رو می ده خیلی برای بازار جذابه. من درباره تعداد مبتلایان آلزایمر در ایران آمار دقیقی یدا نکردم. اما با توجه به روند سالخورده شدن جمعیت کشور احتمالن این موضوع احتمالن باید برای ما هم مهم باشه. نکته اینه که مغز ما از حدود سی سالگی شروع به کوچک شدن می کنه اما راههایی هست که بشه فعال نگهش داشت و جلوی کوچک شدنش رو گرفت. این پست رو نویسنده مهمان وبلاگ کانال بی، مریم مؤمنی نوشته و توش توضیح می ده که چی شد که راهنمای کوتاه فعال نگه داشتن مغز رو درست کرد. اگر شما هم مثل من بعد از شنیدن برگ برنده به آلزایمر و به فعال نگه داشتن مغزتون فکر کردید این فایل رو ببینین و به دست دیگران هم برسونینش.
صبح یکی از روزهای زمستان بود که بعد از گفت و گویی کوتاه با مادرم تصمیم گرفتم کارهای معمولم را متوقف کنم و پروژه کوچکی را انجام دهم. مادرم در مراجعهای به متخصص مغز و اعصاب راهنماییهای مختصری دریافت کرده بود درباره اینکه چطور با کار کشیدن از مغز میتوان به سلامتش کمک کرد و کاراییاش را طولانیتر کرد. اما توصیههای پزشک به نظرم خیلی اندک آمد. مادرم دوست داشت در این زمینه بیشتر بداند و گفتوگویمان و سوالهایی که داشت باعث شد شروع کنم به مطالعه روی این موضوع. با اینکه تخصصی در این زمینه نداشتم اما در رسانههای انگلیسی زبان و مطب پزشکان اطلاعرسانیهای بیشتری دیده بودم و فکر کردم میتوانم کمی وقت بگذارم، این توصیهها را یک جایی جمعآوری و به فارسی ترجمه کنم و راهنمای عملی و موجزی بنویسم؛ در وهله اول برای والدینم و بعد فکر کردم احتمالا به جز آنها به درد خیلی های دیگر بخورد، از همسن و سالانشان گرفته تا هر کسی که سلامت ذهن و مغز خودش و اطرافیانش برایش اهمیت دارد.
دیده بودم با گذشت زمان چطور قدرت حافظه و توانایی جسمی و ذهنیمان کاهش پیدا میکند و به تدریج مغلوب سن و سال میشویم. در عین حال آدمهایی را میشناختم که در عین کهولت سن و سال نه تنها مغلوب نشده بودند که اتفاقا ذهن روشن و تیزی هم داشتند، خوب فکر میکردند و به خاطر میسپردند و به نسبت اغلب هم سن و سالهایشان توانایی ذهنی و بدنی خوبی داشتند. این سر حال ماندن را تا یکجایی به ژنتیک و محیطی که در آن رشد کرده بودند ربط میدادم، اما بخش مهمی از آن به نظرم دست خود آدم بود یعنی میشد یاد گرفت چطور از خودمان، بدن و ذهن و روانمان بهتر و درستتر مراقبت کنیم.
متن حاصل نتیجه جستو جوهایم در منابع گوناگون و معتبری بود که از وبسایتهای مختلف و مقالات به دست آوردم، از جمله وبسایت بخش سلامت ذهن دانشگاه هاروارد. سعیام بر این بود که فصل مشترک و آنچه اغلب منابع به آن اشاره کرده بودند را کنار هم بگذارم. البته کمی هم بومیسازیاش کردم که مخاطب ایرانی هم بتواند با نکات مطرح شده و مثالهای سبک زندگی ارتباط برقرار کند. زحمت صفحهآرایی متن را هم دوست نادیدهای کشید و حاصل کار در چند صفحه راهنمای مختصر «فعال نگه داشتن مغز» به صورت آنلاین و رایگان برای دانلود روی وب قرار گرفت تا هر کسی که میخواهد بتواند متن را ذخیره و چاپ کند.
منبع: چنل بی